Et helt enestående tilbud

Et helt enestående tilbud

Publisert av Bengt Haugnæss den 05.06.23.

 

 

Jeg har blitt et helt annet menneske

Praten går livlig og historiene og latteren sitter løst når et titalls godt voksne menn møtes i Dragsjøhytta to dager i uka.

 – Dette er et helt enestående tilbud. Jeg har vært litt tilbakeholden av natur, selv om jeg har drevet butikk i mange år, men her trives jeg veldig godt, sier Ole Gruehaugen.

Det er torsdag formiddag i slutten av mai. I storstua i Dragsjøhytta er det fyr i peisen. Rundt bordet sitter et titalls godt voksne menn og spiser påsmurte snitter. Praten går livlig. De legger planer for dagens aktiviteter. Noen skal gå tur i det fine vårværet, mens andre skal spille kort eller bare prate og dele gode historier. Dem er det mange av, og latteren sitter løst.

Gruehaugen er en av dem som har mange historier på lager, men i dag planlegger han en tur i området rundt Dragsjøhytta.

– Hvis det ikke er glatt, har jeg begynt å gå en del. Ellers spiller vi kort. Da går det i vri åtter, smiler han.

Drev torghandel på Årnes

Dagtilbudet ved Dragsjøhytta er en del av Nes kommunes tilbud til hjemmeboende med demens. Tirsdag og torsdag er tilbudet åpent for menn, og frivillige fra Lions Club Årnes legger til rette for ulike aktiviteter. På onsdager er det et tilsvarende tilbud for damer, og da er det saniteten og Røde Kors som står for aktivitetene.

– Da jeg mistet førerkortet for tre år siden, var det et sjokk. Jeg følte meg ualminnelig urettferdig behandlet. Da var jeg virkelig på hæla. Jeg hadde hatt førerkort siden jeg var 18 år og jobbet i Oslo. Da jeg drev torghandel og butikk på Årnes kjørte jeg rundt i hele bygda, sier Gruehaugen.

Han forteller at det for ham var en prosess å ta imot tilbud om plass på dagsenteret og på Dragsjøhytta. At han til slutt lot seg overtale, angrer han ikke på.

Nå er han på Dragsjøhytta to dager i uka og på Runni en dag i uka.

– Dette er helt topp, sier Gruehaugen og forteller at hun som sitter hjemme også synes det er fint at han har dette tilbudet å gå til.

– Hun skjønner at jeg har ualminnelig god nytte av dette, sier han.


Vidar Berg, Kristian Udnes og Thor Smedsrud i Lions Club Årnes er tre av 14 som legger ned flere hunder timer i året i Dragsjøhytta

700 timer frivillig

Lions Club Årnes bruker totalt rundt 700 timer på frivillig arbeid på tilbudet i Dragsjøhytta.

– Vi er 14 medlemmer som deler på å være her. Per i dag benytter rundt ti menn seg av tilbudet. Her er det plass til flere, sier Thor Smedsrud i Lions og oppfordrer til å ta kontakt med Nes kommune for å søke om plass.

Han forteller at dagen starter med påsmurte snitter og prat rundt bordet. Deretter er det fritt valg av aktiviteter. Noen ønsker å fortsette praten, mens andre vil spille kort eller gå en tur.

– Det går i mye prat, og det blir fortalt mange historier, sier han.

 

Kilde: Lisbet Bekkeli Amundsen (Bladet Raumnes)